Što je Holografija

Vijesti

Evolucija holografije i njezin utjecaj na budućnost

Holografija je fotografska tehnika koja bilježi svjetlost raspršenu s objekta, a zatim je prikazuje na način koji izgleda trodimenzionalno. Tehnika za stvaranje holograma izumio je mađarski fizičar Dennis Gabor 1947. godine, a razvijena je tijekom sljedeća dva desetljeća prije nego što je stekla široko priznanje.

Koncept holografije oslanja se na svojstva laserske svjetlosti, koja je koherentna i monokromatska. Gabor je otkrio da korištenjem laserske svjetlosti nije samo moguće snimiti intenzitet svjetlosnih valova, već i njihovu fazu. To je bio značajan napredak jer se u tradicionalnoj fotografiji može zabilježiti samo intenzitet svjetlosti, što ograničava razinu detalja i dubine koja može biti prikazana u konačnoj slici.

Gabor je nazvao svoje otkriće "holografija", prema grčkim riječima "holos" (cijeli) i "graphy" (pisanje). Međutim, tek je izum lasera 1960. godine učinio holografiju praktičnom tehnologijom.

Praktični hologram je prvi stvorio 1962. godine ruski znanstvenik Yuri Denisyuk. Denisyuk je koristio pulsirajući rubinski laser kako bi stvorio hologram malog objekta, a hologram je pokazao svojim kolegama u Sovjetskoj akademiji znanosti. Hologram je bio jednostavna slika igračke željezničkog vlaka, ali označio je početak nove ere u tehnologiji slikanja.

Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, holografija je dalje razvijena i usavršena. 1971. godine, mađarsko-britanski fizičar Stephen Benton izumio je hologram prijenosa bijele svjetlosti, što je omogućilo stvaranje holograma pomoću obične bijele svjetlosti. To je omogućilo umjetnicima i istraživačima lakši pristup holografiji, što je dovelo do procvata holografske umjetnosti i istraživanja.

Danas se holografija koristi u širokom spektru aplikacija, uključujući sigurnost, umjetnost, zabavu i medicinu. Holografske slike koriste se na kreditnim karticama, putovnicama i drugim dokumentima kako bi se spriječilo krivotvorenje. Holografski zasloni koriste se u muzejima, zabavnim parkovima i drugim zabavnim mjestima kako bi se stvorile realistične 3D slike. Holografija se također koristi u medicini kako bi se stvorili detaljni 3D modeli ljudskog tijela.

Sveukupno, holografija je imala dubok utjecaj na tehnologiju slikanja, i nastavlja biti važno područje istraživanja i razvoja. Izum holograma od strane Denisa Gabora 1947. godine, i njegovo naknadno razvijanje od strane znanstvenika poput Yuri Denisyuka i Stephena Bentona, otvorilo je nove mogućnosti u tehnologiji slikanja i promijenilo način na koji vidimo svijet.

Korištena rješenja:

Holofan Holofan
Holofan

Holofan je najsuvremeniji proizvod u svijetu Holograma. Vrhunsko je rješenje za stvaranje jedinstvenog 3D video sadržaja s hologramskim efektom. Naši hologramski ventilatori projiciraju vašu priču izravno na površinu oštrica. Jednom kad to vidite - sigurno ćete i zapamtiti!

Saznajte više

Hologramski Display Hologramski Display
Hologramski Display

Oduševite svoje klijente i kupce uz 3D hologramsku tehnologiju! Naša hologramska rješenja su idealna za lansiranje novih proizvoda, isticanje na prodajnim mjestima, sajmove i izložbene prostore. Imate ideju? Kontaktirajte nas!

Saznajte više

Hologramska Projekcija Hologramska Projekcija
Hologramska Projekcija

Budući da su hologrami iluzija, prava čarolija se otkriva tek u pravilnom postavljanju i okruženju. To podrazumijeva savršene kutove gledanja, optimalne svjetlosne uvjete i zanimljiv sadržaj. Međutim, ne brinite se - tu smo da postavimo sve uvjete za Vas!

Saznajte više

Holofridge Holofridge
Holofridge

Privucite pozornost kupaca uz jedinstveno rješenje! Promotivni sadržaj vidljiv je na vratima hladnjaka dok proizvodi u njemu ostaju vidljivi. Idealno rješenje za promociju na mjestu prodaje. Kontaktirajte nas već danas!

Saznajte više

Kreativni Koncepti Kreativni Koncepti
Kreativni Koncepti

Naše ideje su atraktivne, inovativne i drugačije. Pratimo najnovije trendove i stvaramo jedinstvena "immersive" rješenja koja su uvijek u središtu pažnje. Tražite tim za realizaciju Vaših ideja? Kontaktirajte nas već danas!

Saznajte više

Kontaktirajte nas

Contact us